Ronkainen perää seurantaa vakuutuslääkäreitä koskevassa lakimuutoksessa: ”Korvausten tulee perustua lääketieteellisiin faktoihin, ei vakuutusyhtiöiden mielipiteisiin”

Vakuutuslääkäreitä koskeva lainsäädäntö muuttui 1.7.2021 alkaen. Nyt perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen on tehnyt kirjallisen kysymyksen koskien lakimuutoksen arviointia ja seurantaa.

 

– Uusi lainsäädäntö tuli voimaan kesällä, mutta saamani palautteen mukaan juuri mikään ei ole muuttunut. Nyt on ehdottomasti seurattava, ovatko lakimuutokset onnistuneet korjaamaan vakuutuslääkärijärjestelmän ongelmat, Jari Ronkainen perustelee.

Mahdolliset ongelmat on korjattava

Lakimuutoksen jälkeen vakuutuslääkäreiltä odotetaan tarkempia arvioita korvausasioita käsiteltäessä. Lisäksi vakuutuslääkärin kannanotto on vahvistettava sanoin ”käytettävissä olevien tietojen, asiantuntemukseni ja omantuntoni kautta”.

– Lausuntokierroksella useat kansalaisjärjestöt epäilivät, tuleeko lakimuutos aidosti vaikuttamaan käytäntöön. Nyt pitää kerätä seurantatietoa, ja mikäli ongelmia on edelleen olemassa, tulee hallituksen korjata ne eduskunnan tahdon mukaisesti, Ronkainen huomauttaa.

Korvausten perustuttava lääketieteellisiin faktoihin

Kansanedustaja Ronkainen teki viime kaudella lakialoitteen vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamiseksi.

– Mielestäni todellinen muutos tapahtuu vasta sitten, kun vakuutuslääkärillä ei enää ole valtaa kumota hoitavan lääkärin tutkimuslöydökset ja työkykyarviot. Korvausten tulee perustua lääketieteellisiin faktoihin, ei vakuutusyhtiöiden mielipiteisiin, Ronkainen toteaa.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa