Ranne: VM haluaa menot tärkeysjärjestykseen, mutta myös palvelutuotantoa pitäisi tehostaa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne pitää valtionvarainministeriön raporttia julkisen talouden ohjauksen kehittämisestä perusajatukseltaan oikeansuuntaisena ja tervetulleena avauksena.

 

– Perussuomalaiset ovat jo pitkään vaatineet velkaantumisen lopettamista ja talouden tasapainottamista laittamalla menot tärkeysjärjestykseen sekä luopumalla turhasta ja hukasta. Vain niin yhteiskunnan keskeisten peruspalveluiden, kuten soten, koulutuksen, turvallisuuden ja kaikkein heikoimpien tukemisen rahoitus voidaan turvata tulevina vuosikymmeninä, Lulu Ranne sanoo.

Toiminnan ohjaus puuttuu

Ranteen mukaan hallituskausien yli ulottuva euromääräinen ja ajallinen rahoitusasematavoite yhdessä kehyssäännön kanssa antaisi päätöksentekoon kaivattua ryhtiä. Hän pitää esitystä kuitenkin ymmärrettävästi hieman yksiulotteisena, koska työ tehtiin puhtaasti virkatyönä.

– Parin seuraavan hallituskauden kohtalonkysymyksiä ovat paitsi sitova tavoitteiden asetanta, myös julkisen hallinnon ja palvelutuotannon ohjaus niiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Toiminnan ohjaus ja kehittäminen on julkisen taloutemme ja virkakoneistomme ylivoimaisesti heikoin kohta.

Lähipalvelut ajetaan alas

Ranne ottaa esimerkiksi hyvinvointialueet.

– Jos hampaattomat aluevaltuustot jätetään ohjaamaan niitä rahoitusraamit ainoana ohjenuoranaan, jälki tulee olemaan hirveää: lähipalvelut ajetaan alas. Valtio ei voi olla pelkkä rahalla ohjaaja. Rahoitus tulee sitoa esimerkiksi mitattaviin kansanterveydellisiin tavoitteisiin ja tuloksiin.

Ranne nostaa esiin myös verotuksen roolin.

– Kestävyysvaje ei ole ainoa ongelmamme. Pelkästään velkasuhteen kasvun pysäyttäminen ei riitä, koska ylisuuret verokiilamme ja kokonaisveroasteemme toimivat talouden tehokkaina käsijarruina.

Palkalla tultava toimeen

Julkiset menot ovat nyt ylisuuret suhteessa palveluiden määrään, laatuun ja vaikuttavuuteen. Tekemisen kustannuksista on saatava vuosittainen merkittävä säästö, mutta eihän virkakoneisto itselleen sellaista koskaan esitä.

– Julkisen talouden ohjausjärjestelmän tulee sisältää vaalikausien ylittävät tavoitteet myös verokiilan merkittäväksi kaventamiseksi ja kokonaisveroasteen saamiseksi kohtuulliseksi. Suomessa on oltava kannattavaa tarjota ja tehdä kaikenlaista työtä, josta maksettavissa olevalla palkalla tulee toimeen ilman ylimääräisiä tukia, Ranne painottaa.

 

https://www.suomenuutiset.fi/ranne-vm-haluaa-menot-tarkeysjarjestykseen-mutta-myos-palvelutuotantoa-pitaisi-tehostaa/

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa