Ranne ja Huru: Huippuunsa trimmattu palo- ja pelastustoimi ansaitsee parempaa

Perussuomalaisten kansanedustajat ja aluevaaliehdokkaat Lulu Ranne ja Petri Huru vaativat jo ennestään huippuunsa trimmatun palo- ja pelastustoimen rahoituksen ja resurssien turvaamista sote-uudistuksenkin paineissa. Myös palomiesten eläkeikää on korjattava vähintään viisi vuotta alaspäin.

Helsingin yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma piti hassuna aluevaalikoneen kysymystä siitä, tulisiko pelastustoimen rahoitus turvata, vaikka rahoitusta joutuisi vähentämään sosiaali- ja terveyspuolelta (Suomenmaa 26.12.2021). Vuorelma ihmetteli, miksi niiden välillä pitäisi päättää, kun kaikki haluavat kaikkien palveluiden olevan hyviä ja riittäviä.

– Vuorelman kysymys lienee tahattoman sattuvasti valittu, sillä jos sosiaali- ja terveys- eli sote-palveluita johdettaisiin kuten palo- ja pelastustointa, meillä ei olisi hätäpäivää sote-palveluiden saatavuuden, vaikuttavuuden tai kustannusten kanssa, toteavat kansanedustajat Lulu Ranne ja Petri Huru.

– Tosiasiassa juuri tuollaisiin valintoihin aluevaltuutetut tulevat kuitenkin joutumaan, ellei hyvinvointialueiden johtamisessa ja toiminnan vaikuttavuudessa päästä aivan uudelle tasolle.

Turvallisuudesta ei voi enää tinkiä

Palo- ja pelastustoimi on vuosikausia toteuttanut kuntien loputtomat säästövaatimukset ja trimmannut toimintansa aivan äärimmilleen ja vielä siitäkin yli. Ranne ja Huru uskovat kyseessä olevan suurella todennäköisyydellä panos-tuotos-suhteeltaan Suomen vaikuttavin ja kustannustehokkain julkinen palvelu.

– Jatkuva trimmaaminen on kuitenkin johtanut moninaisiin ongelmiin niin vakinaisissa kuin sopimuspalokunnissakin. Pulaa on rahasta, viroista, ajanmukaisista terveellisistä tiloista, kalustosta, koulutuksesta, kaikesta. Normaalioloissa ongelmat eivät ehkä ole vielä juuri näkyneet kansalaiselle, mutta riskit varsinkin erikoisten ja pitkittyneiden tilanteiden hoitokyvylle kasvavat jatkuvasti, varoittavat Ranne ja Huru.

Kun on jo etukäteen selvää, että sote-uudistuksen sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannukset lähtevät lapasesta heti kättelyssä, pelkää Ranne, että paine palo- ja pelastustoimen rahoitukseen kajoamiseen kasvaa voittamattomaksi uusien hyvinvointipamppujen päissä.

– Niin ei saa käydä. Päinvastoin pelastussektorin rahoitus ja henkilöstön määrä, koulutus, toimintavalmius ja -kyky on sote-uudistuksenkin paineissa turvattava erillisellä sääntelyllä.

Huutava vääryys korjattava

Perussuomalaiskansanedustajat huomauttavat myös, että päätöksentekoa leimaa kasvavassa määrin piittaamattomuus fyysisen maailman rajoituksista. Nykyään palomiesten eläkeikä on sama kuin kaikilla muillakin. Vaikka palomiehen paikat pettävät yleensä viimeistään 55-vuotiaana, esimerkiksi tänään nelikymppiset palomiehet pääsisivät työeläkkeelle vasta jotain 68-vuotiaina.

– Paitsi etteivät pääse. Vaikka palomiehet joutuvat pitämään kunnostaan erityistä huolta, heidän riskinsä joutua työkyvyttömyyseläkkeelle on kaksinkertainen keskivertopalkansaajaan verrattuna ja heidän elinajanodotteensa on jopa 10 vuotta muita lyhyempi.

– Näin pahasti emme voi turvallisuudestamme huolehtivia pelastajia riistää. Heidän eläkeikäänsä on korjattava ainakin viisi vuotta alaspäin, Ranne ja Huru vaativat.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa