Hiilineutraali Suomi 2035 -ilmastostrategia perustuu vääriin laskelmiin ja on vaarallinen – Ranne: “Kun skenaariot irtoavat todellisuudesta, ne muuttuvat arvottomiksi”
Eduskunta käsitteli torstaina hallituksen selontekoa kansallisesta ilmasto- ja energiastrategiasta Hiilineutraali Suomi 2035. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne totesi kyseisen paperin olevan paitsi käytännössä arvoton, myös oikeasti vaarallinen.
Lulu Ranteen mukaan selonteon vuosina 2020–2021 tehdyt taustalaskelmat ovat arvottomia, koska tänä päivänä oikeastaan mikään ei toimi kuten niissä kuvitellaan. Kyse ei ole vain Vladimir Putinista. Laskelmissa ei ole haluttukaan nähdä, miten pahasti Euroopan vakaan sähköntuotannon pohja oli mädäntynyt ja petti jo vuonna 2021.
– Esimerkiksi maakaasun ja hiilen hinnat ovat nyt moninkertaiset malleissa käytettyihin verrattuna ja Saksan ”Energiewende” on konkurssissa, minkä seurauksena suomalaisten sähkön hinta on räjähtänyt.
Selonteko ei pohjaudu todellisuuteen
Hanhikiven peruunnuttua ydinvoimaa ei ole tulossa nimenomaan Suomen pohjoisosaan, mikä on Ranteen mukaan kriittinen puute verrattuna laskelmiin.
– Kun skenaariot irtoavat todellisuudesta, ne muuttuvat arvottomiksi. Selonteko ei pohjaudu todellisuuteen. Vaaralliseksi tilanne muuttuu, kun todellisuudesta irtautuneita suunnitelmia ei päivitetä, vaan niitä ajetaan härkäpäisesti eteenpäin.
Ranne muistuttaa vielä vaarallisempaa olevan, kun suunnitelmilta puuttuu oikeutus kansalaisten silmissä ja niitä ajetaan seurauksista välittämättä.
– Ei ole olemassa mitään järkevää perustetta sille, miksi Suomen pitäisi olla hiilineutraali 15 vuotta muita maita ennen. Vaikka olisi miten kiire, maapallon lämpenemiseen sillä ei ole mitään vaikutusta, mutta Suomi ja suomalaiset kärsivät.
Arviointi ulkoistettu Ilmastopaneelille
Ranne huomauttaa, että hallitus kuittaa toimintansa lukuisat kielteiset vaikutukset vakiolauseella, jonka mukaan kaikki toteutetaan ”sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisesti”. Näin kuitataan ilman, että politiikkatoimien todellisia seurauksia saati oikeudenmukaisuutta olisi juurikaan arvioitu.
– Oikeudenmukaisuuden arviointi on ulkoistettu Ilmastopaneelille, jota kiinnostaa globaali oikeudenmukaisuus paljon enemmän kuin suomalaisten hyvinvointi, Ranne lataa.
– Hallituksen, Ilmastopaneelin, Sitran sekä muiden viherorganisaatioiden rakentama ideologinen piiri on Suomelle tuhoisa.
Suomalainen on EU:ssa ikuinen maksaja
Ranteen mukaan vaarallisinta on, että hallitus ja kokoomus vannovat EU:n nimeen eivätkä edes halua nähdä, mihin ollaan menossa.
– EU:n vastaus vanhojen EU-maiden energiapolitiikan konkurssiin on lisää yhteisvastuullista velkaa ja jäsenvaltioiden itsenäisyyteen puuttuvaa sääntelyä. Siitä on sosiaalinen oikeudenmukaisuus kaukana.
Ranne vaatiikin Suomea heräämään nyt tajuamaan, että näin jatkaen sekä energialla että yhteisvastuulla on vain yksi suunta: Pohjoismaat kantavat entistä suuremman taakan holtittomasti asiansa hoitaneiden EU-maiden vastuuttomista päätöksistä ja katastrofaalisista epäonnistumisista.
– Suomalainen on siinä ikuinen kärsijä ja maksaja, Ranne päättää.